Voorgaan bij uitvaartdiensten

 

Nabestaanden kunnen bij hun uitvaartondernemer aangeven dat ze van onze diensten gebruik willen  maken voor het samenstellen en uitvoeren van de afscheidsviering. Wij gaan in gesprek met hen om, al dan niet samen, vorm te geven aan een mooie afscheidsviering op de gewenste manier. Onze ondersteuning kan bestaan uit het aanreiken van teksten, gedichten, muziek, symbolen en rituelen. Wij verzorgen ook de tekst van het in memoriam en/of het gedachtenisprentje en gaan voor in de uitvaartdienst, dit alles uiteraard in samenspraak met de nabestaanden.

Ons tarief is afhankelijk van de tijdsinvestering en de te maken reiskosten. Het basistarief bedraagt €250,=.

 

Begeleiden van gespreksgroepen voor senioren

 

Het doel van deze groepen is:

  • het bevorderen van contacten
  • het verwerken van allerlei verlieservaringen
  • het versterken van het zelfbewustzijn
  • het stimuleren van een gezond gevoel van controle over het eigen leven
  • het samen zoeken naar zingeving
  • het verminderen van depressieve gevoelens en gevoelens van eenzaamheid

Door middel van actieve communicatie worden de deelnemers uitgenodigd herkenbare, levendige verhalen en herinneringen te delen om op die manier het verleden weer kleur en betekenis te geven. Aan de hand van inleidende verhalen en vraagstellingen, soms aan de hand van voorwerpen of muziek van vroeger, gaan wij in gesprek over thema's die een grote rol spelen of hebben gespeeld. Wij willen een stem geven  aan mensen die in deze snelle tijd vaak niet (meer) gehoord worden. Soms hebben ze ook nooit geleerd of geprobeerd om te praten over wat hen ten diepste bezig houdt. Deze mensen hebben niet zelden het gevoel dat ze de samenleving tot last zijn, terwijl hun verhalen en ervaringen van grote waarde kunnen zijn voor jongere generaties.

Bovendien heeft recent wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat een dergelijke benadering, het centraal stellen van het eigen levensverhaal, effectiever is tegen depressies dan bv. therapie of het slikken van antidepressiva. Het kan voorkomen dat ouderen in een isolement terechtkomen, waardoor hun gezondheid sneller achteruitgaat en zelfstandig wonen geen optie meer is.

Als er voldoende aanmeldingen zijn (6-10) wordt er gestart met een gespreksgroep. Het betreft 12 bijeenkomsten van ongeveer anderhalf uur. We treffen elkaar elke twee weken. Het tijdstip en de locatie worden definitief vastgesteld als de deelnemers bekend zijn. De kosten bedragen €6,50 per bijeenkomst.

 

Presenteren van levensverhalen en tijdsbeelden

 

  • Bij jubilea
  • Bij bijzondere verjaardagen
  • In zorgcentra
  • Bij bijeenkomsten en verenigingen

 

Wij werken met verhalen, gedichten, muziek, beelden, rituelen en symbolen. Dit kunnen verhalen zijn waarvoor de ideeën door de aanvragers zelf kunnen worden aangeleverd, verhalen rondom een bepaald thema (zoals bijvoorbeeld Kerstmis) of een meer algemeen verhaal zoals wij dit jaar presenteren in ons programma " Bloesem van seringen brengt herinneringen" waarin de afgelopen eeuw op nostalgische wijze de revue passeert. De duur van het programma is ongeveer anderhalf uur. Tarief: in overleg.

 

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb